Абандон

Абандон (abandon) – це відмова страхувальника від прав на застраховане майно на користь страховика з метою отримання страхового відшкодування у розмірі страхової суми, на яку укладено договір страхування.

Умова про абандон найчастіше застосовується в договорах морського страхування. Підстави для абандону:

  • зникнення судна чи іншого застрахованого транспортного засобу безвісти;
  • повна загибель застрахованого майна;
  • економічна недоцільність усунення пошкоджень застрахованого майна або доставки застрахованого вантажу на місце призначення;
  • захоплення транспортного засобу або вантажу, що знаходиться на ньому (якщо вони застраховані від такої небезпеки).

Абандон

При досягненні угоди про абандон до страховика переходять:

  • за договором страхування, укладеного на страхову суму, що дорівнює страховій вартості застрахованого майна, всі права на майно;
  • за договором страхування, укладеного на страхову суму, меншу за страхову вартість застрахованого майна, права на частку у застрахованому майні, пропорційно відношенню страхової суми до страхової вартості.

Заява про абандон має бути зроблена страховику протягом 6 місяців з моменту виникнення зазначених обставин і не може бути взята назад. Зазвичай у законодавстві, зокрема. у Кодексі торговельного мореплавання, абандон вважається одностороннім актом страхувальника. Однак за англійським правом для абандону також потрібна згода страховика.

Законом або договором страхування може бути передбачено, що у разі виявлення втраченого майна страхувальник (вигодонабувач) зобов’язаний повернути страховику отримане страхове відшкодування, за винятком реальних збитків від пошкодження майна.

Застереження про абандон

  1. У страхуванні майна: застереження у полісах страхування від вогню та інших полісах зі страхування майна, що забороняє страхувальнику відмову від частково пошкодженої власності на користь страховика з метою пред’явлення претензії щодо повної загибелі.
  2. У страхуванні океанських і морських перевезень: положення, що міститься в деяких полісах, що передбачає можливість для страхувальника відмовитися від втраченого або пошкодженого майна на користь страхової компанії та пред’явити претензію щодо повної загибелі.

Як митний термін, абандон означає поступку митниці речей, за які власники не хотіли платити мито.

Термін абандон застосовується іноді в інших випадках, зокрема як:

  • відмова від боргових вимог; односторонній акт, при якому одна сторона відмовляється від своїх прав, але без вилучення свого фінансового внеску у справу, наприклад, виробник не пред’являє боргову вимогу продавцю свого товару, якщо продавець заявляє, що це необхідна умова для продовження збуту;
  • добровільна відмова від права або власності, наприклад, відмова від використання права на придбання нових акцій при їх розподілі серед діючих акціонерів;
  • вихід із угоди шляхом сплати штрафу;
  • закінчення терміну опціону без його використання;
  • звільнення з роботи в робочий час без дозволу начальства та поважної причини; привід звільнення працівника.

Абандон поліс — страховий поліс на випадок відмови від будь-якого заходу (вистави, концерту, спортивного матчу) з непередбачених причин (наприклад, ангіна у соліста, вкрадені чи зіпсовані музичні інструменти, сильний дощ).

Залишити коментар:

Site Footer