Капітал підприємства та його структура

Капітал підприємства займає ключові позиції у системі фінансового менеджменту. Як економічна категорія капітал має різні форми свого прояву, що підкреслює багатогранність цієї категорії: власний капітал, позиковий капітал, основний капітал, оборотний капітал, статутний капітал, додатковий капітал тощо. У цій статті ми постараємося систематизувати наявну інформацію і постараємося відповісти на питання що ж є капітал підприємства та яку структуру він має.

Глобально, існує 3 підходи за допомогою яких можна структурувати капітал підприємства та розкрити його сутність:

  1. економічний;
  2. бухгалтерський;
  3. обліково-аналітичний.

Давайте послідовно розглянемо кожен із них.

Економічний підхід до визначення капіталу підприємства

Економічний підхід до визначення капіталу підприємства ґрунтується на так званій фізичній концепції капіталу. Її сутність у тому, що капітал сприймається як сукупність всіх наявних ресурсів, використовуваних підприємством своєї діяльності і є основою отримання доходу.

Капітал компанії з економічного погляду
Капітал компанії з економічного погляду

Реальний капітал підприємства має матеріально-речову форму: будівлі, споруди, машини, обладнання, інструменти, сировину, матеріали, комплектуючі, напівфабрикати, готову продукцію тощо.

Фінансовий капітал підприємства складається з цінних паперів (фінансових інвестицій), коштів та інших нематеріальних активів.

Отже величина капіталу підприємства обчислюється як результат бухгалтерського балансу за активом.

Бухгалтерський підхід до визначення капіталу підприємства

Бухгалтерський підхід до визначення капіталу підприємства ґрунтується на рівнянні бухгалтерського обліку:

Активы = Капитал + Обязательства 

Виходячи з цієї формули випливає, що:

Капитал = Активы - Обязательства 

Активи з відрахуванням зобов’язань є чисті активи, тобто. це вартість активів, що належить власникам (засновникам) підприємства. Для визначення величини капіталу може бути використана балансова вартість (з даних бухгалтерського балансу) або ринкова вартість (через котирування акцій на біржі).

Обліково-аналітичний підхід до визначення капіталу підприємства

Обліково-аналітичний підхід до визначення капіталу підприємства базується по суті на комбінації двох попередніх підходів, використовуючи модифікацію фізичної та фінансової концепцій капіталу. Тому капітал підприємства у разі розглядається двояко: з одного боку — як сукупність всіх наявних активів підприємства (активний капітал) і з іншого — як джерел формування (пасивний капітал).

Капітал компанії з обліково-аналітичного погляду
Капітал компанії з обліково-аналітичного погляду

Активний капітал підприємства формується на основі всіх наявних активів відповідно до балансу підприємства та поділяється на два види:

  • Основний капітал – Це капітал, який повністю і багаторазово використовується у виробничому процесі, переносячи свою вартість на новий продукт частинами протягом тривалого терміну, в тому числі капітал, вкладений у будівництво та придбання будівель, споруд, на купівлю машин, обладнання, інструментів, майна, фінансові вкладення цінних паперів, нематеріальні активи (ліцензії, товарні знаки, проекти).
  • Оборотний капітал – Це капітал, вартість якого повністю переноситься на вироблений товар і повертається у грошовій формі після його реалізації. Оборотний капітал формується із запасів сировини та матеріалів, незавершеного виробництва, малоцінних та швидкозношуваних предметів, готової продукції та дебіторської заборгованості.

Пасивний капітал підприємства відображає джерела коштів, за рахунок яких сформовані активи компанії, а також поділяється на два види:

  • Власний капітал — це капітал, що належить самій компанії, і він еквівалентний капіталу, що визначається згідно з розглянутим вище бухгалтерським підходом. У структурі власного капіталу виділяють статутний капітал, що формується власниками (засновниками) компанії, а також різні фонди, що формуються у процесі діяльності підприємства за рахунок отриманого прибутку – резервний фонд, інші цільові (спеціальні) фінансові фонди та, власне, нерозподілений прибуток.
  • Позиковий капітал – Це капітал, що формується компанією за рахунок зовнішніх джерел запозичень, який залучається на певний термін (тобто підлягає поверненню) і як правило, позичається під відсоток (тобто за винагороду). Прикладами позикового капіталу підприємства можуть бути банківський кредит, комерційний кредит, що випускаються компанією боргові цінні папери (облігації, векселі тощо), кредиторська заборгованість тощо.

Залишити коментар:

Site Footer