Кредитовий переказ

Кредитовий переказ (Credit Transfer / Giro Payment) – платіжне доручення або послідовний ряд платіжних доручень, переданих з метою надання коштів у розпорядження бенефіціара. При цьому платіжні інструкції та зазначені в них кошти переміщуються з банку платника (ініціатора) до банку бенефіціара через інші банки-посередники або більш як одну систему кредитового переказу.

Кредитовий переказ – банківський переказ, ініціатором якого є платник.

Кредитовий переклад означає низку операцій, починаючи з платіжного доручення перекладодавця, здійснюваних із метою передачі коштів у розпорядження бенефіціара. Цей термін поширюється на будь-які платіжні доручення, що видаються банком перекладача або будь-яким банком-посередником для виконання платіжного доручення перекладодавця. Платіжне доручення, яке видається з метою здійснення платежу за таким дорученням, вважається частиною іншого кредитового переказу.

Кредитовий переклад є серію взаємозалежних угод та інших дій, вкладених у виконання доручення платника своєму банку виплати бенефіціару певної суми коштів.

Однією з відмінних рис кредитового перекладу і те, що з даної формі розрахунків бенефіціар немає права вимагати від банку-відправника здійснення платежу. Обов’язки банку при цьому полягають у списанні коштів з рахунку платника, забезпечення їх перерахування на рахунок банку-одержувача.

Клієнт у свою чергу зобов’язаний надати банку точні платіжні інструкції, забезпечити покриття операції (банк, за винятком випадку кредитування, не здійснює переказ, якщо клієнт не надасть для цього грошові кошти), сплатити винагороду за надані послуги.

Кредитовий переказ можливий як із міжбанківських розрахунках, і у системі одного банку, і навіть з одного рахунки платника в інший його рахунок, зокрема. та відкриті в одному банку. Він здійснюється на підставі платіжних інструкцій, що подаються в банк-відправник.

Учасниками кредитового переказу є:

  • платник – банк або клієнт, за рахунок коштів якого здійснюється банківський переказ;
  • банк-відправник – банк, який обслуговує платника;
  • бенефіціар – банк або клієнт, на користь якого здійснюється банківський переказ;
  • банк-одержувач – банк, що обслуговує бенефіціара;
  • банк-посередник (розрахунковий центр) — банк, з допомогою якого здійснюється перерахування коштів із банку-відправника до банк-получатель.

Кредитовий переказ включає наступні стадії:

  1. передачу платником платіжної інструкції банку-відправнику;
  2. виконання банком-відправником платіжної інструкції клієнта банку-посереднику (розрахунковому центру);
  3. виконання банком-посередником платіжної інструкції банку-відправника на користь банку-одержувача.

За загальним правилом кредитовий переказ використовується для безготівкових розрахунків, але у деяких випадках законодавство допускає використання готівки на початкових стадіях кредитного переказу. Розрахунки без відкриття рахунку у банку-відправнику є винятком.

Залишити коментар:

Site Footer