Інформаційні ресурси

Ресурси грають значної ролі у життєдіяльності суспільства, т.к. для забезпечення економічної діяльності потрібні природні, матеріальні, енергетичні, трудові та фінансові ресурси. Але в епоху науково-технічного прогресу провідну роль займають інформаційні ресурси.

Володіння інформаційними ресурсами сприймається як економічна категорія. Адже не дарма кажуть, що «Хто володіє інформацією, той володіє світом». У суспільстві інформаційні ресурси визначають економічну, політичну, військову міць їх власника.

Роль інформаційних ресурсів зростає; одним із свідчень цього є те, що вони стають товаром, сукупна вартістю якого на ринку можна порівняти з вартістю традиційних ресурсів.

Що таке інформаційні ресурси?

Інформаційні ресурси — у сенсі — це сукупність даних, організованих задля ефективного отримання достовірної інформації. Інформаційні ресурси є окремі документи та окремі масиви документів, документи та масиви документів в інформаційних системах (бібліотеках, архівах, фондах, банках даних, інших інформаційних системах).

Інформаційні ресурси — це накопичена інформація про навколишню дійсність, зафіксована на матеріальних носіях, які забезпечують передачу інформації у часі та просторі між споживачами для вирішення конкретних завдань.

У організації (суспільстві, підприємства, підприємстві та інших.) інформаційні ресурси — обсяг інформації, яку має організація вирішення завдань управління.

Таким чином, інформаційні ресурси – це сукупність відомостей, які у різних документах, звітах, масивах даних, одержуваних і накопичуваних у процесі практичної діяльності покупців, безліч використовуваних у громадському виробництві та управлінні (див. База даних).

Види інформаційних ресурсів

Інформаційні ресурси поділяються за класами інформації, що збирається.

До первинно зібраної інформації, тобто. Тієї, що відображає специфіку її джерела, області або сфери створення, виникнення, відноситься інформація, що утворюється самостійно в природних умовах (наприклад, кількість кілець на спилі дерева, свідчить про його вік). Інформація про кількісні та якісні характеристики різних соціальних процесів утворюють клас «знімається». Виділені з цієї ознакою інформаційні ресурси можна класифікувати як природні, виробничі, соціально-економічні. Наприклад, інформація про зростання населення.

Інший клас інформаційного ресурсу утворюють відомості, дані, які отримують штучно в процесі науково-дослідної діяльності, а також будь-якої творчої роботи. Така інформація базується на обробці вже наявної інформації за спеціальними параметрами та моделями (математична обробка, логічна, семантична тощо). До цього класу належать і об’єкти, створювані як авторські твори в галузі літератури, мистецтва. Важливим компонентом цих ресурсів є інформація, одержувана внаслідок інтелектуальної діяльності. Виділяється вторинна інформаціящо виникає на основі переробки вже наявної інформації, та Нова інформація, Що фіксує те, що людство досі не знало Сюди відносяться відкриття, прогнози у сфері різних соціальних та природних процесів.

Види інформаційних ресурсів
Види інформаційних ресурсів

Інформаційні ресурси також класифікуються і за рівнями:

  • Державні (національні) інформаційні ресурси – Інформаційні ресурси, отримані та оплачені за рахунок коштів державного бюджету. Загальнодержавні інформаційні ресурси, включаючи регістри, кадастри, реєстри, класифікатори, створюються з метою надання оперативного доступу до цілісної, актуальної, достовірної та несуперечливої ​​інформації про основні об’єкти, форми, способи та результати державного управління та її спільного використання на міжвідомчому рівні органами державної влади. Створення загальнодержавних інформаційних ресурсів дозволяє усунути дублювання, упорядкувати та регламентувати процедури збирання, зберігання та актуалізації відповідної інформації, а також здійснювати контроль доступу до них та їх використання.
  • Інформаційні ресурси підприємств – Інформаційні ресурси, створені або накопичені на підприємствах та в організаціях. Прикладами інформаційних ресурсів підприємства є: інформаційне забезпечення господарської діяльності, планування та оперативне управління діяльністю підприємства, бізнес-плани, зовнішньоекономічна діяльність тощо. Подібна інформація використовується безпосередньо підприємцями при виборі постачальників, партнерів та розміщення замовлень; для виходу ринку з новим товаром; для пошуку покупців; при злитті та поглинанні підприємств; щодо маркетингових досліджень, і т.п.
  • Персональні інформаційні ресурси – Інформаційні ресурси, створені і керовані якоюсь людиною і містять дані, що належать до його особистої діяльності.

Залежно від носіїв інформації, інформаційні ресурси розбивають на три основні класи:

  • персонал, який має знання та кваліфікацію;
  • документи всіх видів та їх збори на будь-яких видах носіїв;
  • колекції об’єктів неживої та живої природи (промислові зразки, рецептури та технології, стандартні зразки та ін.).

Залежно від сфери застосування інформаційні ресурси класифікуються на:

  • соціально-економічні;
  • науково-технічні;
  • культурні;
  • правові;
  • розважальні;
  • освітні.

За категорією доступу інформаційні ресурси можуть бути:

  • відкритими (загальнодоступними);
  • закритими (з обмеженим доступом, тобто мають конфіденційний характер або є державною таємницею).

Інформація залежно від порядку її надання чи розповсюдження поділяється на:

  • інформацію, що вільно розповсюджується;
  • інформацію, що надається за згодою осіб, які беруть участь у відповідних відносинах;
  • інформацію, яка відповідно до нормативно-правових актів підлягає наданню чи розповсюдженню;
  • інформацію, поширення якої обмежується чи забороняється законом.

За характером змісту інформаційні ресурси класифікуються на:

  • тематичні;
  • наукові;
  • новинні;
  • довідкові дані;
  • вторинну інформацію;
  • рекламу.

За ознакою тематичної приналежності інформаційні ресурси можуть бути поділені на безліч тематичних областей та підобластей знань, наприклад:

  • наукові ресурси;
  • соціальні ресурси;
  • екологічні ресурси;
  • фінансово-економічні ресурси;
  • нормативно-правові ресурси;
  • статистичні ресурси;
  • навчальні ресурси тощо.

За ознакою комерціалізації інформаційні ресурси можна поділити на:

  • некомерційні ресурси (відкриті державні та галузеві публічні бібліотеки, фонди, сховища, музеї, передачі загальнодоступними каналами ефірного або кабельного телебачення і радіо, безкоштовна освіта тощо);
  • комерційні ресурси (конкретний інформаційний продукт, що має певну вартість і продається за ринковою ціною, або платний доступ до бібліотек, фондів, сховищ, музеїв, до системи платного телебачення, в інформаційні системи, в тому числі в Інтернеті тощо).

Особливості інформаційних ресурсів

Ключові особливості інформаційних ресурсів:

  1. На відміну з інших видів ресурсів (наприклад: матеріальних, фінансових та інших.) інформаційний ресурс практично невичерпний; у міру розвитку суспільства та зростання споживання знань, їх запаси не тільки не зменшуються, а й зростають.
  2. У міру використання інформаційний ресурс не зникає, а зберігається і навіть збільшується (за рахунок трансформації отриманих повідомлень з урахуванням досвіду та місцевих умов).
  3. Інформаційний ресурс несамостійний і сам по собі має лише потенційне значення, лише поєднуючись з іншими ресурсами – досвідом, працею, технікою, енергією, фінансами та ін. Інформаційний ресурс стає рушійною силою.
  4. Ефективність застосування інформаційного ресурсу пов’язані з ефектом повторного виробництва знань. Інформаційна взаємодія дозволяє отримати нове знання ціною значно менших витрат у порівнянні з витратами праці, енергії, часу, коштів на його пряме первинне генерування.
  5. Інформаційний ресурс є формою безпосереднього включення науки до складу продуктивних сил. В інформаційному суспільстві наука є безпосередньою продуктивною силою та здійснюється у формі інформаційного ресурсу.
  6. Інформаційний ресурс виникає у результаті непросто розумової праці, яке творчої частини. Будь-яка розумова праця (наукова, управлінська, інженерна та ін.) включає дві частини: рутинну та творчу. Рутинна частина розумової праці сама по собі не інформативна, вона не збільшує потенціалу необхідних знань, але ця частина праці (часто потребує більшу частину часу та витрат) необхідна при виробленні, передачі та використанні інформаційного ресурсу.
  7. Перетворення знань на інформаційний ресурс залежить від можливостей їх обробки (кодування), розподілу та передачі. Комунікаційна система суспільства – найважливіший чинник використання інформаційного ресурсу (можливо ситуація, коли за надлишку знань суспільство відчуватиме дефіцит інформаційних ресурсів).

Ринок інформаційних ресурсів та послуг

Велика кількість інформаційних ресурсів та можливість їх подання в сучасному (цифровому) вигляді призвели до появи розвиненого ринку інформаційних ресурсів та послуг.

Нині у багатьох країнах сформувався національний ринок інформаційних ресурсів; помітні і явні ознаки відповідного світового ринку. Цей ринок багато в чому подібний до ринку традиційних ресурсів, оскільки має певну номенклатуру товарів, якими на ньому виступають інформаційні ресурси. Такими товарами можуть бути:

  • інформація побутового характеру про доступ до матеріальних товарів та послуг, їхню вартість;
  • інформація науково-технічного характеру (патенти, авторські свідоцтва, наукові статті тощо);
  • інформаційні технології; комп’ютерні програми;
  • бази даних, інформаційні системи та багато іншого.

Як і кожному ринку, над ринком інформаційних ресурсів є постачальники (продавці) і споживачі (покупці), а вартість формується під впливом попиту й пропозиції (див. Ринкове рівновагу).

Залишити коментар:

Site Footer