Diners Club International

Diners Club International, “Дайнерз Клаб”, Diners Club Internl – одна з найстаріших міжнародних карткових платіжних систем, заснована 28 січня 1950 року Френком К. Макнамарою, Альфредом Блумінгдейлом та Ральфом Снайдером. Перші кредитні картки Diners Club з’явилися в 1950 і приймалися до оплати багатьма ресторанами, особливо в Нью-Йорку. Належать до категорії карт для оплати розваг, туристичних та ділових витрат (Travel & Entertainment Cards – T&E Cards). Після своєї освіти Diners Club International стала першою у світі незалежною кредитною компанією, яка почала працювати з кредитними картками, орієнтованими насамперед для оплати подорожей та розваг.

У 1949 році Френк Макнамара, директор кредитної компанії Hamilton Credit Corporation, не зміг розплатитися за обід у нью-йоркському ресторані, оскільки виявив, що залишив гаманець в іншому піджаку. Результатом незручної ситуації стала ідея заснувати клуб Diners Club, клуб ресторанних завсідників. Мета — дати можливість відвідувачам не обмежуватися готівкою, яка є при собі.

Diners Club International

Суть роботи Diners Club:

  1. клуб видає своїм членам кредитні картки для розрахунку у ресторанах, які уклали з ним договір;
  2. клуб виступає поручителем за зобов’язаннями своїх членів перед торговими партнерами та сплачує виставлені рахунки;
  3. члени клубу щомісяця отримують виписку по скоєним транзакціям і протягом двох тижнів виплачують клубу всю суму.

При цьому частину операційних витрат повинен нести партнер клубу (карта збільшує його виручку за відсутності ризику), для чого була введена комісія (5-7% від суми купівлі), яку виплачував продавець, який приймає картку, її емітенту, та щорічний збір за випуск та обслуговування картки ($5). Компанія Diners Club розпочала свою діяльність 28 січня 1950 року з початковим капіталом у $75 тис.

Карти були паперовим прямокутником і спочатку поширювалися серед постійних клієнтів ресторанів і друзів засновників. До кінця 1950 року компанія мала близько 20 тис. клієнтів, картки приймалися в 285 ресторанах.

З середини 1950-х компанія розпочала міжнародну діяльність, ставши першою міжнародною платіжною системою, що працює з кредитними картками.

1955 року компанія Diners Club вийшла на Американську фондову біржу.

У 1981 році Diners Club була придбана Сітібанком, що входить до CitiGroup.

У 2004 році почалося співробітництво між Diners Club та МПС MasterCard. Пластикові карти Diners Club, випущені в США та Канаді, придбали логотип MasterCard та 16-значний номер рахунку. Вони можуть використовуватися в будь-якій точці, яка приймає картки MasterCard.

1 липня 2008 року Diners Club International було продано за $165 млн компанії Discover Financial Services.

Як і карти American Express, карти Diners Club розраховані на елітних клієнтів, які дбають про свій престиж, а також пропонують низку додаткових послуг для корпоративних клієнтів.

Розвиток системи Diners Club International відбувається із використанням франчайзингу. Франшиза в РФ (Дайнерз Клаб-Росія) була створена в 1995 р., засновниками виступили банк “Імперіал” (49%) та компанія Diners Club Internl (51%). Ексклюзивними правами на еквайринг карток Diners Club International на території РФ у 1993-1996 рр. мала компанія United Card Services.

Залишити коментар:

Site Footer