POS-кредитування

POS-кредитування (POS – Point Of Sale) – напрямок роздрібного бізнесу банків, що передбачає видачу кредитів на певні товари безпосередньо в торгових точках. POS-кредитування вважається високоприбутковим, але при цьому і високоризикованим.

Сьогодні у будь-якому великому магазині побутової чи комп’ютерної техніки, меблів і навіть одягу покупцю пропонують послугу експрес-кредитування. Це хороший вихід для тих, кому не вистачає грошей на річ, що сподобалася, а купити хочеться тут і зараз. Тепер достатньо заплатити невелику частину вартості товару, на суму, що бракує, оформити кредит і піти додому з бажаною покупкою.

Зазвичай такі кредити відрізняють високі відсоткові ставки — від 30%. Однак, через те, що POS-кредити видаються, як правило, на відносно невеликі суми, в порівнянні з іншими кредитними продуктами, виплата великих відсотків не дуже турбує позичальників, т.к. термін схвалення кредиту та простота його отримання суттєво переважують цей недолік.

Часто, позичальник під час оформлення кредиту не звертає на що міститься у договорі пункт, у якому зазначається, що з підписання угоди банк вправі випустити клієнту кредитку. Такий хід дозволяє банку збільшити продаж кредитних карток.

Активний розвиток POS-кредитування в країні обумовлений вигодами, які отримують усі учасники цього процесу:

  • позичальник має можливість придбати бажаний товар “тут і зараз”, витративши при цьому мінімальні зусилля на оформлення POS-кредиту;
  • банку відкривається додатковий сегмент кредитного ринку, що забезпечує зростання кредитного портфеля, його диверсифікацію (щодо дрібних сум кредитів на фоні великої кількості позичальників), отримання доходів від проведення кредитних операцій, нарощування клієнтської бази тощо;
  • наявність програм POS-кредитування дозволяє торговій точці збільшити обсяг реалізації продукції (до фінансової кризи деякі торгові мережі понад 50% своєї продукції реалізовували за допомогою POS-кредитування).

Звичайно, POS-кредитування має і певні недоліки. Наприклад, з погляду позичальника POS-кредит – це відносно дорогий спосіб запозичення грошових коштів, з точки зору банку – це високоризиковий продукт (щодо високого обсягу простроченої заборгованості, пов’язаний з недостатнім рівнем оцінки кредитоспроможності позичальників, високий рівень шахрайства в POS-кредитуванні тощо) .п.).

Враховуючи тенденції розвитку електронної комерції та зростання кількості інтернет-магазинів, POS-кредитування все активніше просувається в мережі Інтернет. Зараз багато торгових інтернет-майданчиків співпрацюють із банківськими установами в частині POS-кредитування: заявку на оформлення кредиту можна заповнити он-лайн на сайті магазину.

Залишити коментар:

Site Footer