Risk-Based Pricing (RBP)

Risk-Based Pricing (RBP) – у перекладі з англійської «модель ціни, заснованої на ризику», підхід банків щодо кредитної ставки, коли остаточне пропозицію ціни запозичень визначається з надійності позичальника.

При використанні цього підходу банківський кредитний продукт, як правило, пропонується з двома можливими ставками: мінімальною та максимальною. Остаточне значення визначається результатом аналізу платоспроможності та кредитної історії клієнта.

Risk-Based Pricing може існувати у форматі комп’ютерної програми, що діє за аналогією із системою скорингу, коли при введенні анкетних даних система автоматично нараховує бали за відповіді. З їхньої суми визначається передбачувана благонадійність позичальника. В результаті співробітник банку отримує індивідуальний варіант ставки для клієнта.

Модель Risk-Based Pricing обов’язково повинна враховувати кредитну історію, джерелом якої можуть бути дані БКІ або відомості, надані самим позичальником, з подальшою перевіркою.

Використання цієї моделі ціноутворення вважається справедливим. В результаті найнадійніші позичальники з позитивною платіжною дисципліною платять за кредит менше, ніж, наприклад, ті, хто пропускає платежі.

Застосування технології Risk-Based Pricing дозволить сумлінним позичальникам отримати кредит за нижчою відсотковою ставкою та на більш вигідних умовах. Фактично хороша кредитна історія та відповідність вимогам банку дозволить таким клієнтам не переплачувати за ризики, пов’язані з непогашенням заборгованості несумлінними клієнтами.

Risk-Based Pricing

Найчастіше пропозицію відсотків у форматі від і до певної ставки можна зустріти у споживчому кредитуванні. Іноді у реченні може вказуватися лише мінімальна ставка, яка є своєрідною точкою відліку, базою для мінімального ризику. І вже до неї додається відсоток, виходячи з оцінки ризику позичальника.

Залишити коментар:

Site Footer