Тімбілдінг

У даній статті ми розглянемо, що таке тимбілдинг, як він виник, які цілі та завдання стоять перед тимбілдінгом, а також які види тимбілдингу існують і в чому виявляються результати тимбілдингу.

Що таке тімбілдінг?

Слово “тимбілдинг” (Team building) прийшло до нас з англійської мови і в дослівному перекладі означає “побудова команди”, тому у вітчизняній практиці найчастіше використовується термін “командоутворення”.

Тімбілдінг є особливим типом заходів, що проводяться для співробітників компанії з метою підвищення згуртованості трудового колективу і, як наслідок, підвищення ефективності (результативності) праці.

Що таке тімбілдінг знають далеко не всі керівники вітчизняних підприємств, але те, що трудовий колектив є фундаментом успіху будь-якої компанії, ні в кого не викликає сумнівів. Кінцевий результат діяльності організації залежить від ефективності роботи всієї команди та від кожного її члена зокрема.

Особливо актуальними є питання командоутворення для великих компаній, а також для підприємств у стадії реорганізації (наприклад, при злитті, поглинанні) – адже якщо трудовий колектив занадто великий чи надто новий, то об’єктивно існує певна роз’єднаність, що аж ніяк не сприяє досягненню максимальної віддачі.

Ефективність роботи команди значно вища за результати роботи звичайної групи, т.к. у команді всі її члени чітко усвідомлюють свою роль і мотивовані для досягнення загального результату.

Історія тимбілдінгу

Вважається, що тимбілдинг зародився у 40-х роках XX століття у Великій Британії під час проведення різних фізичних та психологічних тренувань військовослужбовців спеціальних підрозділів Королівських військово-морських сил, які були спрямовані на згуртування колективу та формування «командного духу». Згодом цей метод був також використаний для підготовки поліцейських у Лондоні.

У США в 60-х роках для психологічної та фізичної реабілітації учасників війни у ​​В’єтнамі застосовувався так званий «Мотузковий курс» (Ropes Course), який продемонстрував позитивні результати.

Дуже активно методи командної роботи застосовують у світі спорту, саме вони і стали прототипом командопобудови у сфері корпоративного менеджменту.

Сьогодні на ринку існує ціла низка спеціалізованих агентств, які надають професійні послуги у сфері проведення тимбілдингу.

Цілі тимбілдингу

Основні цілі тимбілдингу:

  • формування та/або підтримання дружніх відносин у колективі;
  • налагодження взаємодії між різними структурними підрозділами компанії, і навіть між співробітниками одного підрозділи;
  • знайомство співробітників нового відділу або співробітників різних підрозділів у неформальній обстановці; адаптація нових співробітників у колективі;
  • формування корпоративної культури;
  • усунення конфліктних ситуацій;
  • підвищення рівня довіри та взаємодопомоги між співробітниками;
  • підвищення лояльності до компанії;
  • зміцнення авторитету начальства на неформальному рівні тощо.

Види тимбілдингу

Останнім часом тимбілдинг набуває все більшої популярності. Бізнес-тренінги в рамках тимбілдингу являють собою різні конкурси та завдання, які виконуються певними командами або всім колективом.

Виділяють такі основні види тимбілдингу.

Спортивний (активний) тимбілдинг підходить для колективу, що складається з молоді. Проходить на природі чи спортивній чи туристичній базі. Є популярними командними іграми (пейнтбол, волейбол, футбол, баскетбол та інші ігри). Це можуть бути різні командні заходи з дистанціями типу «мотузкового тренінгу», «пошуку скарбів», добре зарекомендувала себе яхтова регата. Іноді можуть бути задіяні екстремальні види дозвілля, наприклад, рафтинг, скелелазіння, стрибки з парашутом тощо, але вони мають високий ризик травматизму.

Спортивний тимбілдинг

Творчий тимбілдинг є рольові ігри за мотивами казок, літературних творів, історичних подій. Цей вид складний у підготовці, т.к. потребує реквізиту, костюмування. Більш доступна форма – конкурси малюнків, фотографій, виробів тощо. Творчий тимбілдинг сприяє побудові відносин у колективі на підставі смакових уподобань та глибокої емоційної згуртованості.

Психологічний тимбілдинг передбачає використання різних психологічних ігор, вкладених у розуміння одне одного, виявлення лідера, тренінги на згуртування тощо.

Інтелектуальний тимбілдинг робить акцент на розумовій роботі та прояві кмітливості. Дозволяє відкрити в учасників приховані таланти та потенціал. Такий тимбілдинг організовується у формі вікторин (за аналогією Що? Де? Коли?), всіляких квестів тощо.

Останнім часом став набирати популярності соціальний та екологічний тимбілдинг. Прикладами проведення такого формату тимбілдингу є так звані суботники, коли силами команди проводиться прибирання або облагородження деякої території; будівництво дитячих майданчиків тощо.

Результати тимбілдингу

Результати тимбілдингу знаходять свій прояв у підвищенні рівня довіри та підтримки у колективі, формуванні почуття персональної відповідальності за загальний результат; розвиток мотивації роботи на командний результат; забезпечення відкритості комунікацій (здатність заявити про проблему, здатність давати та приймати конструктивну критику) тощо, що зрештою веде до підвищення продуктивності праці.

Проте не слід сподіватися на тимбілдинг і чекати дива після першого тренінгу: результат дає команда, а тимбілдинг лише сприяє її формуванню. При цьому потрібна здорова основа побудови команди – це справжня взаємоповага, цінність кожного працівника як людської особистості. Інакше, методики, навіть найпросунутіші, безсилі.

Залишити коментар:

Site Footer