Букінг

Що таке букінг?

Останнім часом часто часто зустрічається такий термін як «букінг». Давайте розберемося, що це слово. Отже, букінг походить від англійського слова bookingщо у перекладі означає:

  1. замовлення (товарів чи послуг);
  2. продаж квитків.

Найбільшого поширення термін «букінг» (booking) отримав у сфері економічних відносин та шоу-бізнесу.

Букінг у маркетингу

Букінг в торговому маркетингу є орендою місць у точках продажу на певний період часу з метою проведення promotion-заходів. Букінг є інструментом sales-маркетингу, реалізація якого сприяє стимулюванню продаж товару (товарів) у торговій точці.

Букінг – це елемент маркетинг-менеджменту на замовлення, бронювання та оренду місця в торговому залі, в торговій точці, шоу-румі дистрибуторської компанії під акцію торгового маркетингу. Якщо говорити про промоції акції в рітейлі, то, як правило, місце має певні розміри. Найбільш типовий розмір місця під проведення тестингу, семплінгу – 80 х 80 см і включає розміщення промо-стійки, промоутера та невеликої кількості товару для акції.

Букінг складається з наступних основних етапів:

  • надання заявки до торгової точки за формою прийнятої в магазині для проведення promotion-заходу із зазначенням цілей, завдань, тактики проведення акції, використовуваного обладнання, персоналу, спецодягу;
  • погодження заявки, визначення термінів проведення акції;
  • оплата рахунку, який виставляє компанія-провайдер послуг у торговій точці.

Варто звернути увагу, що сьогодні існують агенції, які проводять букінг у торгових мережах на ексклюзивних правах, тому для здійснення букінгу необхідно звертатися до таких агенцій.

Вартість букінгу визначається вартістю промогодини і має на увазі, в основному, розцінки на право роботи одного промоутера за годину на орендованій торговій площі з розташованою на ній промостійкою та роздатковими промо-матеріалами, подарунками тощо.

Букінг у шоу-бізнесі

У сфері шоу-бізнесу букінг є системою взаємовідносин між артистом, клієнтом і букінг-агентством, яке сформувало каталог артистів.

Роль букінг-агентства у цій системі полягає у координуванні сторін, між якими виникли такі господарсько-ділові взаємини, та подальшому агентуванні (ангажементі) артиста на необхідну замовником дату. При цьому букінг-агентство не займається координацією та адмініструванням самого заходу.

Від слова «букінг» пішли багато похідних слів типу букер, букінгувати, забукувати чи забукати діджея, тобто. укласти договір з діджеєм та замовити його виступ у певному місці на певну дату. Букером називають приватну чи юридичну особу (букінгову агенцію), яка сформувала свою базу даних артистів і має з ними стійкі ділові зв’язки.

Букінгові функції можуть виконувати й різні промоутерські організації, фірми, що займаються проведенням корпоративних та інших розважальних заходів, event-агентства, концертні агенції, тобто компанії, з діяльності яких доводиться часто співпрацювати з шоу-колективами та артистами, і які, природно, знаходяться з ними у тісних ділових взаєминах. Однак багато компаній, що працюють у сфері event-менеджменту, часто є клієнтами букінгових агентств.

Найчастіше букінг технології використовуються для організації сетів діджеїв (DJ) та танцюристів go-go, а також ексцентричних особистостей у нічних клубах.

Букінг — це не штучно створений вид бізнесу, а насамперед потреба шоу-бізнесу, артистів та промоутерів. Букер, будучи посередником, захищає не лише інтереси артистів, а й інтереси своїх замовників – організаторів розважальних заходів. Уклавши договір із замовником, букер гарантує виступ артиста та, у разі форс-мажорних обставин, гарантує заміну артиста не менш професійним того ж жанру. Знаючи особливості замовника і більшість заходів, що проводяться ним, букер швидше і точніше підбирає артистів.

Вітчизняний букінг, як і більшість новинок у бізнес-технологіях, це досвід західних країн. Поява букінгу можна вважати одним із важливих кроків у розвитку вітчизняної індустрії розваг і шоу-бізнесу.

Букінг в економіці

Існує такий економічний термін як booking noteякий у російській мові має різне написання: букінг-нота, букінгнота, букінг-нот або букінгнот.

Букінг-нота — контракт на морське перевезення вантажів у лінійному сполученні, де обумовлено умови розміщення вантажу на судні та оплати провезення. На відміну від фрахтового контракту, в основі якого лежать умови рейсового чартеру, в основі букінг-ноти лежать умови лінійного коносамента, яким, як договором морського перевезення, і оформляється кожне конкретне перевезення на букінг-нот.

Букінг-нот (booking note) використовується для резервування місць на суднах лінійного плавання під час перевезення дрібних партій вантажу.

Сайт букінг ком

Компанія букінг ком (Booking.com™) була заснована в 1996 році в Амстердамі та пройшла шлях від маленького голландського стартапу до одного з лідерів на світовому ринку онлайн-бронювання подорожей. У Booking.com, підрозділі групи компаній Priceline Group (NASDAQ: PCLN)працює понад 15 000 осіб у 204 офісах у 70 країнах.

Booking.com™ – Система інтернет-бронювання готелів, яка пропонує найбільший вибір варіантів проживання: від апартаментів, будинків для відпустки та маленьких сімейних готелів до розкішних 5-зіркових курортів. Сайт та додатки Booking.com перекладені більш ніж 40 мовами світу.

Компанія Booking.com BV, (зареєстрована в Амстердамі) володіє, контролює та керує веб-сайтом www.booking.com. У всьому світі підтримка Booking.com здійснюється різноманітними місцевими компаніями. Ці компанії відповідальні за підтримку на внутрішньому ринку на користь компанії Booking.com, а в деяких випадках також підтримують клієнтів. Допоміжні компанії не надають послугу онлайн-бронювання об’єктів розміщення, не володіють, не контролюють, не здійснюють хостинг, не керують та не підтримують веб-сайт Booking.com (або будь-який інший веб-сайт). Компанія Booking.com BV зареєстрована лише в Амстердамі, а не в місці знаходження офісів будь-якої допоміжної компанії у будь-якій точці світу. Допоміжні компанії не мають права виступати в ролі агента Booking.com, надаючи будь-які послуги та здійснюючи будь-які процеси.

На сайті букінг ком представлено понад 1,5 млн. варіантів розміщення за 121 тис. напрямками у 228 країнах та територіях по всьому світу. Щодня через сайт бронюється понад 1,5 млн. номерів/ночок.

На сайт неодноразово подавалися скарги у різних країнах. Так, у Франції сайт звинувачують у ціновому тиску на готелі та порушенні антимонопольного законодавства. За повідомленням The Daily Telegraph, компанія змушує готельних операторів просувати найвигідніші для туристів пропозиції. Схожі звинувачення були висунуті у Німеччині, Швейцарії, США та Англії.

Залишити коментар:

Site Footer